Verifica viteza ta pe internet

De ce viteza de internet este mai mica? De ce in contract scrie viteza 1 Mbps (1024Kb) si in browser imi arata ca am viteza de 128 KB?

In primul rand ar trebui sa stiti urmatorul lucru:

  • b = bit
  • B= byte = 8 bit

Programele cu care navigam sau descarcam de pe internet folosesc ca unitate de masura fie bit (b) sau byte (B), deci, trebuie sa fim atenti daca este scris cu litera mica sau cu litera mare.

Daca programul dumneavoastra afiseaza ca descarcati cu o viteza de 100 KB inseamna ca viteza in biti este de 100 x 8 = 800 Kb.

Tineti minte: daca litera b este mica atunci viteza de internet este in biti, daca litera b este mare atunci viteza de internet este in bytes si trebuie sa inmultiti cu 8 pentru a afla viteza de internet in biti.

Pentru a verifica viteza vizitati una din paginile urmatoare
http://speedtest.xchip.ro pentru verificare viteza metropolitana
http://bandtest.jointelecom.ro/ pentru verficare viteza internet
http://www.speedtest.com pentru verificare viteza internet

Alte lucruri importante de tinut minte cand testati viteza pe internet sunt:

  • viteza pe internet depinde de viteza si incarcarea serverului la care va conectati pentru a descarca
  • testele de viteza de mai sus se folosesc de flash care poate sa utilizeze foarte mult din procesorul calculatorului, iar daca aveti un procesor slab testul nu va fi corect.
  • in momentul in care faceti teste de viteza pe internet opriti orice alte programe care fac trafic pe internet (ex. torrent, dc) sau scaneaza internetul (firewall, antivirus). Folositi un program de monitorizare a traficului de exemplu DUmeter pentru a vedea daca aveti programe care fac trafic fara ca dumneavoastra sa stiti
  • in cazul in care testati viteza pe www.speedtest.com incercati pe mai multe servere si repetati testul de mai multe ori pentru a obtine un rezultat cat mai corect.Notati fiecare rezultat si faceti o medie a acestor teste.

Tabel cu viteze de internet in diferite unitati de masura

Viteza in Mbps Viteza in Kbps Viteza in KB
1 1024 128
8 8192 1024
12 12288 1536
16 16384 2048
20 20480 2560